top of page

טיפול אישי בגישת האקומי

טיפול מבוסס מיינדפולנס

גישת האקומי היא גישת טיפול בפסיכותרפיה הנלמדת ומיושמת למעלה משלושים שנה ברחבי העולם.הגישה פותחה ע"י רון קורץ, תוך שיח עם מטפלים מגישות שונות והישענות על עקרונות הבודהיזם ותורות המזרח, והחלה להיות נפוצה בארה"ב ובעיקר בקליפורניה בסוף שנות ה-80.הגישה מבוססת על 4 תפיסות עיקריות:

פסיכולוגיה הומניסטית - תפיסה טיפולית שהובילו מטפלים דוגמת אברהם מאסלו וקארל רוג'רס, שמכירה באיכויות והיכולות של המטופל, באחריות שיש לו על חייו ובמחויבותו לחיות חיים אותנטיים ולהפתתח. בהתאם, טיפול בגישת האקומי, שם דגש על החוזקות, האיכויות והתבונה הרבה שיש בכל אדם, בצורת החשיבה והדפוסים והתפיסות שלו.

האקומי

פסיכורתפיה גופנית - גישה לטיפול המחברת בין הגוף והנפש, נשענת על עבודתם של מטפלים כמו וילהלם רייך, ומאפשרת ליצור קשר עם החוויה של המטופל דרך תחושות הגוף, והביטוי הפיזיולוגי של הארגון הפנימי והתודעה של המטופל. בהתאם, טיפול האקומי יוצר קצר ישיר עם החוויה הגופנית, ומאפשר בעזרת טכניקות שונות העמקה בה וחיבור שלה למרכיבי הרגש והקוגניציה, דפוסי ההתקשרות והיחסים ועוד.

מיינדפולנס וחוסר שיפוטיות - תרגול, גישה וטכניקה שמקורה בתפיסה הבודהיסטית, שבעזרת הפניית קשב מכוונת ולא שיפוטיות למה שקורה ברגע הזה, מאפשר העמקה ולמידה של החוויה הפנימית, ומלמדת יחס מיטיב ותגובות מיטיבות יותר למה שקורה לנו. טיפול בגישת האקומי מבוסס על כלים של מיינדפולנס וקבלה, וחלק ניכר מהטיפול נעשה תוך דגש על מה שקורה בחוויה בהווה, בניגוד לגישות אחרות שבהן יש עיסוק רב בפרשנות או בסיפורים על מה שקרה ויקרה.

פסיכולוגיה טרנספרסונלית - זרם חדש יחסית בפסיכולוגיה המערבית (הובל בין השאר ע"י סטניסלב גרוף וקן וילדר), שבבסיסו התפיסה כי יש להרחיב את הגדרת ההתפתחות האנושית על מנת לכלול אפשרות של מצבים טרנספרסונליים - מצבים אשר מעבר לאגו או לתפיסת העצמי הנוכחית שלנו.
זרם זה עוסק גם באינטגרציה של תפיסות פסיכולוגיות מערביות ומזרחיות בהגדרת רצף המודעות האנושית.

 

האקומי

עקרונות אלו, ועקרונות נוספים, דוגמת נוכחות אוהבת,  אורגניות, שלמות גוף-נפש, ואחדות - הופכים את גישת האקומי לגישה חווייתית וייחודית, שמאפשרת מסגרת טיפולית עדינה ומכבדת וקשר מטפל - מטופל שמביא לחקירה עמוקה של חומרים לא מודעים ושינוי דפוסים מגבילים.
אגב, המילה "האקומי", משמעותה משהו כמו - "איפה את/ה עומד/ת מול החיים", או "מי את/ה" ומקורה בשפה של שבט ההופי, משבטי הילידים בארה"ב.

הטיפול מתאים למתרגלי מדיטציה ומיינדפולנס, ולכל מי שרוצה ללמוד כלים אלה ולהעמיק בחוויה האישית שלו.

ביחד עם המקום שתופס תרגול מיינדפולנס במערב בשנים האחרונות, טיפול בגישת האקומי הופך מבוקש ונפוץ יותר בישראל, ויותר ויותר מטפלים/ות, פסיכולוגים/יות, עובדות סוציאליות ופסיכיאטרים עוברים משתמשים בכלים של האקומי בתהלים טיפוליים שונים.

טיפול בגישת האקומי, נראה בעיקרון דומה לטיפול פסיכולוגי רגיל. לרוב, תחילת המפגש היא בשיחה רגילה על החוויות השונות והאתגרים בחיי המטופל/ת, תוך כדי תשומת לב משותפת בעזרת כלים של מיינדפולנס וכלים נוספים, לחוויה של המטופל/ת בזמן השיחה והתיאור. ביחד, בוחרים חוויה להעמיק בה וללמוד אותה, כזאת שמעוררת סקרנות או מרגישה חשובה. זו יכולה להיות תחושת גוף, מחשבה, תנועה, דחף, או משהו שקורה בתוך היחסים הטיפוליים. בעזרת כלים שונים, ודרך העקרונות של חוסר שיפוטיות ונוכחות אוהבת, לומדים דרך החוויה את העולם הפנימי, את הדפוסים והתפיסות של המטופל. גישת האקומי משלבת לעתים תרגילים שונים וכלים יצירתיים ללמידה וחקירה של העצמי ושל ההופעה שלו התוך מערכות יחסים, בחדר הטיפולים ובכלל.  

פרטים נוספים על גישת האקומי ניתן למצוא באתר של "מכון האקומי ישראל", ובאתר של המכון בקליפורניה. למתעניינים בתהליך טיפול אישי, כדאי להתחיל תמיד מפגישת היכרות שבה אפשר להעמיק ולחוות את הגישה ועקרונותיה, וכמובן לשמוע יותר על הצרכים של המטופל/ת.

 

גישת האקומי

קבעו פגישה

תודה על הפנייה, אחזור אליך בהקדם

קבעו פגישה
bottom of page