top of page

מיינדפולנס למתחילים

שגרת החיים שלנו די אינטנסיבית ורבים מאיתנו מתנהלים כמו "טייס אוטומטי": ממהרים להגיב מבלי לחשוב לעומק על התגובות שלנו, מבצעים מספר פעולות במקביל מבלי לחוש באף אחת מהן באופן מלא, מגיעים ליעד מבלי להבחין בדרך ובאופן כללי החיים לעתים קרובות פשוט חולפים להם מבלי שאנחנו ממש שמים לב למה שקורה... וכאן נכנס לו תרגול המיינדפולנס.

תרגול מיינדפולנס למתחילים

מה זה בעצם תרגול מיינדפולנס?

 

מדובר בכלי, המאפשר לנו לחקור איך אנחנו חווים את עצמינו, את מחשבותינו, תחושותינו, את הקשרים שלנו עם אחרים ובאופן כללי את חיינו. תרגול המיינדפולנס עוזר לנו להפחית מעט מהאוטומטיות שאנחנו חווים בחיינו ומאפשר לנו להיות יותר ערים ומודעים למתרחש בתוכינו ומסביבינו.

מדוע כדאי להתחיל לתרגל מדיטציית מיינדפולנס?

 

מדיטציית המיינדפולנס מהווה תהליך של היכרות עם עצמינו ומאפשרת לנו לבצע בחירות באופן יותר מודע. לכולנו יש "עצמי" ייחודי הכולל תפיסות מסוימות, נטיות, פחדים, איכויות ורצונות. במהלך תרגול מדיטציית המיינדפולנס, ניתן להגיע לאותו "עצמי", להתבונן בו, לחקור אותו ואף להיות מסוגלים לשנות דפוסים מסוימים בו. מדיטציית המיינדפולנס מאפשרת התבוננות במצב הקיים בדרך מכילה ומאפשרת הרחקת מחשבות ביקורתיות, השוואתיות ושיפוטיות.

במה מיינדפולנס יכול לסייע?

 

מחקרים רבים ומגוונים על משתתפים בקורסי מיינדפולנס, מציעים כי תרגול מיינדפולנס מסייע בפיתוח מיומנויות קשב ולמידה, בהירות מחשבה, וויסות רגשי, מערכות יחסים מיטיבות, חשיבה יצירתית ויכול להפחית מצבים לא נעימים כמו מתח, לחץ, חרדה, כעס, עייפות ועוד. בנוסף, מיינדפולנס יכול להגביר את תחושת הנוכחות והערנות שלנו ואת היכולת לחוש בחירה ושליטה בחיינו. הוא מלמד אותנו גם שאפשר לשהות מעט, לחשוב שוב, להטיל ספק ולהתמודד בצורה אחרת עם אתגרים. באופן כללי, נמצא כי התרגול תורם לרווחה נפשית והנאה גדולה יותר מחוויית החיים.

כיצד מתרגלים מיינדפולנס?

 

הדרך הבסיסית ביותר לתרגל מיינדפולנס היא דרך התמקדות בנשימה: אפשר לשבת בנחת על הרצפה ברגליים משוכלות או בישיבה על כיסא, לתת לשאיפה והנשיפה לנוע בצורה טבעית ורק להתבונן בהן. לשים לב לאוויר שנכנס, להרגיש איך הוא ממלא את הריאות ויוצא לו בנחת. בכל פעם שקופצות להן מחשבות על דברים שקרו, קורים או אולי יקרו, פשוט נחזיר בעדינות (ורצוי עם חיוך) את המודעות לנשימה.

תרגול נוסף יכול להיות דרך פעולות פשוטות ואוטומטיות שאנחנו בכל מקרה מבצעים במהלך היום. תבחרו לכם פעולה אחת, למשל חיתוך סלט, ונסו ללמוד עליה: איך זה מרגיש לאחוז בירק? מה הטמפרטורה שלו? אילו תנועות היד מבצעת עם הסכין? אילו רעשים וצלילים עולים? אילו תחושות עוברות בגוף בזמן החיתוך? אם מופיעות מחשבות, שוב, מחזירים את הקשב לפעולה עצמה.

מדובר בשיטה שימושית במיוחד מכיוון שישנן דרכים רבות לתרגל אותה. כך, כל אדם יכול לבחור בשיטה המתאימה ביותר עבורו. הדבר היחיד שכדאי, הוא להתקדם לאט לאט, בסבלנות ובלי שיפוטיות עצמית. התודעה שלנו לא רגילה למשמעת ובהתחלה (וגם באמצע ובסוף) יכולות לעלות התנגדויות. חשוב להיות מודעים גם אליהן, לתת להן להיות ולתת להן ללכת... עם הזמן הן יופיעו פחות ופחות.

Fog and Nature

קורס המיינדפולנס למתחילים בתל אביב

 

קורס המיינדפולנס, בודהיזם והמוח למתחילים (מבוא מקיף) מיועד גם למתחילים וגם לבעלי רקע ראשוני (אחרי קורס מיינדפולנס למתחילים או תרגול עצמאי). הקורס מאפשר היכרות מעמיקה עם תרגול המדיטציה ועם מאפייני החוויה שלנו, גם באופן רחב כבני אדם וגם באופן אישי.

מה מיוחד בקורס המיינדפולנס שלנו?

 

בשנים האחרונות תרגול המיינדפולנס במערב נעשה פופולארי יותר ויותר ולעתים קרובות התרגול מתמקד במטרה ספציפית, כמו התמודדות עם מצבי לחץ או חרדה. בקורס שלנו נתבונן על תרגול המיינדפולנס באופן רחב ונלמד ונעמיק בבסיס הבודהיסטי המרתק עליו יושב.
בקורס נשלב לימוד ותרגול של עקרונות הבודהיזם, המדיטציה והמיינדפולנס, יחד עם זווית מחקרית בתחומי המוח והפסיכולוגיה. נלמד על חשיבה אוטומטית, דפוסים, הרגלים, תחושות שונות כמו כאב, עייפות, לחץ וכעס ומה שייתכן ועומד מאחוריהם. יחד עם הלימוד, נתרגל אופנים שונים להתמודדות, הפחתה או שינוי של דפוסים מסוימים שמקשים עלינו בחיינו.
בנוסף, נלמד ונתרגל את רעיונות המיינדפולנס ונתייחס לרלוונטיות של תרגול מיינדפולנס למתחילים לחיי היום יום שלנו.
הלימוד בקורס בעל אופי פעיל וקבוצתי ובכך מאפשר היכרות עם מאפייני החוויה שלנו באופן אישי, כמו גם במובן הרחב כבני אדם.

אודות מנחה סדנת המיינדפולנס למתחילים בתל אביב:

 

רון כהנא, פסיכולוג קוגניטיבי. בוגר תואר ראשון בפסיכולוגיה וקוגניציה באוניברסיטת בן גוריון ותואר שני בפסיכולוגיה קוגניטיבית בטכניון, תוך מיקוד במחקר בנושא מחשבות אוטומטיות ויצירתיות.
פסיכותרפיסט  בגישת האקומי - פסיכותרפיית גוף נפש מבוססת מיינדפולנס.
בוגר הכשרת מנחי "שפת הקשב" להוראת מיומנויות קשב בבתי ספר, מטעם המרכז הבינתחומי הרצליה.
מתרגל מדיטציה, חווה, ולומד את התפיסה הבודהיסטית ב10 שנים האחרונות במסגרות שונות בארץ ובעולם. מלמד קבוצות רבות בשנים האחרונות בנושא מיינדפולנס, בודהיזם והמוח.
מנחה ומלווה מנהלים בתרגול מדיטציה ופיתוח מיומנויות קשב.
מרצה בחברות וארגונים שונים.
  • מתי כדאי לתרגל מדיטציית מיינדפולנס?
    הדבר הנפלא במדיטציית מיינדפולנס הוא שאפשר לתרגל אותו (כמעט) בכל זמן ובכל מקום, אך בתור התחלה מומלץ לתרגל במקום שקט, עם כמה שפחות גירויים חיצוניים ותוך התמקדות בדבר אחד. ככל שיש יותר ניסיון ובעיקר הבנה עמוקה של התרגול, כך ניתן להרחיב את משך התרגול, סוג התרגול ונושאי התרגול
  • למה להירשם לקורס ולא לתרגל בבית לבד או דרך אפליקציה?
    הלימוד והתרגול בקורס מקנים ידע מעמיק ורחב יותר, ומועברים בצורה פשוטה נגישה ומותאמת אישית, באופן שלא מתאפשר לרוב באופן עצמי בבית. הלימוד בקורס כולל גם ליווי אישי לתרגול בבית ומענה לשאלות וקשיים שעולים במהלך הלמידה והתרגול. לא פחות חשוב, הקורס מאפשר מפגש עם אנשים חמודים אחרים, והזדמנות להכיר באופן רחב יותר וביחד, את החוויה האנושית המשותפת של כולנו ואת המאפיינים והייחודית של כל אחד ואחת מאיתנו.
  • מדוע מומלץ לעצום עיניים בעת תרגול מדיטציית מיינדפולנס?
    חוש הראייה שלנו הוא חוש מרכזי דרכו מגיע אלינו מידע רב. החוויות החיצוניות מגיעות אלינו כמו מבעד למסך טלוויזיה וברגע שאנחנו עוצמים את עינינו, אנחנו "מכבים את המסך". כך יש פחות גירויים חיצוניים ומתאפשרת התמקדות בעצמינו ובמה שמתרחש בתוכנו.
  • האם יש צורך בתרגול שיטת מיינדפולנס באופן קבוע?
    בהחלט מומלץ להחליט על לפחות מספר דקות ביום, בהם תתרגלו מיינדפולנס בדרך כלשהי שתבחרו. מחקרים מראים שאפילו זמן קצר של "ניתוק" מהשגרה, העומס והלחצים הרגילים שסובבים אותנו, יכולות לתרום לנו רבות בהרגעה, איזון, יציבות, ריכוז ותחושה כללית טובה יותר.
קבעו פגישה
bottom of page